24. јул 2012.

Процветала луфа!

Сећате се поста у коме сам писала о садњи луфе? Дотична луфа је процветала! Елем, наш мали пројекат за сада добро напредује: имамо три јако лепо развијене биљке које се башкаре у дворишту моје пријатељице и које су у међувремену достигле дужину од неколико метара. А недавно су и процветале.  Погедајте ове прелепе цветове:

Цветови луфе

Луфа расте и достигла је дужину од неколико метара
Она једна биљка коју сам узгајала у саксији на тераси на жалост се није одржала. Прво су неки од листова по ободима почели да се суше, па смо и њу пресадиле у двориште, али то је није спасило. Мислим да ће ме ово искуство напокон натерати да и остале биљке, које упорно малтретирам гајећи их у саксијама на тераси, јесенас дам пријатељици да их засади у свом дворишту (а то су по две европске бруснице и ароније...). Another lesson learnt!


Искрено што се тиче ових процветалих луфа стварно немам превеликих очекивања. Бићу пресрећна ако имамо бар један плод. Треба само да прегрмимо ово суво лето и да будемо стрпљиве до октобра када би требало да буду спремне за бербу. А за надаље видећемо...


Кад сам већ код луфа недавно сам их поново убацивала у сапуне. Наиме, тестирајући три узорка нових мирисних уља направила сам веома малу количину сапунске масе. Циљ овог теста је био да видим какав је перформанс ових мирисних уља када се убаце у сапун (да ли згушњавају смесу и колико је мирис постојан). Два мириса ("Зелени бор" и "Sicilian Lemon") сам тестирала у СР сапунима а један ("Baby Cotton") у НР сапунској маси која ми је тог тренутка била на располагању. Било ми је најлакше да сапуне излијем у силиконске модле за проју (или мафине, како вам драго) па сам дошла на идеју да у њих уметнем и комаде луфе. Погледајте како су сапуни испали:


Сапуни са козјим млеком и луфом
Овај зеленкаст је са додатком пиреа од коприве, централна два су НР сапуни, а остала два са малим додатком куркуме. Сапуни миришу прелепо и није било проблема током израде.  Мада лично највише волим када се сапун излије као "векна", а затим ручно сече, ипак сам задовољна како су ови испали.

Миришљава сапунска корпица
Све најбоље вам желим и срећно сапуњање!

2 коментара:

  1. Baš si mi zagolicala maštu s ovom tvojom tikvom! Nemam predstavu kako lufa izgleda kad treba da se bere,kao ni kako nastane ta mrežasta struktura. Nadam se da će biti još slika,da isprate te faze.
    A nikad nisam probala ni sapun sa lufom. Trebalo bi da od vode nabubri,a kako prija koži....? Jel' grubo?
    Inače,drago mi je da si zadovoljna mirisima,nisi mi pisala jesi li naručila neke od njih.
    Javljam utiske kad budem probala i ja.

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. Cao Maja! Sto se gajenja lufe tice i meni je to velika nepoznanica. Srecom moja prijateljica ima iskustva sa povrtarstvom tako da je ona glavna u celoj ovoj prici. Slikacu plodove ako se budu rodili! Inace, lufa ne bubri u vodi i jako je dobar eksfolijant. U pocetku sam pravila sapune okruglog oblika izlivajuci ih u plsticnoj cevi ali posto je lufa pomalo ostra u poslednje vreme je ubacujem u cetvrtaste sapune kako bi bilo vise sapunske mase oko nje. Za mirise ti puno hvala na informaciji i pomoci a ja narudzbinu vec zavrsila. Sve najbolje!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...